Celosia Plumosa face parte din famili amarantului, Amaranthaceae. Genul Celosia cuprinde circa 30 specii originare din Asia tropicalã dintre care se cultivã doar Celosia argentea L. – creasta cocosului, sau uneori o mai intalnim si ca Motul curcanului. Aceasta se întâlneste în 2 varietãti distincte: ‘plumosa’ (‘piramidalis’) si ‘cristata’ si impresioneazã prin forma deosebitã a inflorescentei si coloritul viu al bracteelor.
Celosia argentea ‘plumosa’ – planta are înãltimea de 15–40 cm si este puternic ramificatã de la bazã. Funzele sunt oval–alungite, cu vârful acuminat, lucioase, colorate în verde–purpuriu. Ramificatiile se terminã cu câte o inflorescentã tip panicul spiciform dens, foarte ramificat, de formã piramidalã. Florile, putin însemnate decorativ, sunt dispuse la subsoara unor bractei persistente, colorate în nuante foarte vii si diferite de roz, rosu, galben, alb. Celosia argentea ‘cristata’ – se deosebeste de varietatea anterioarã prin gradul redus de ramificare al plantei, tulpina brãzdatã si forma inflorescentei care este un spic terminal, dilatat, turtit si sinuos, concrescut lãtit, asemãnãtor unei creste de cocos bãtutã. Ambele specii înfloresc din iunie pânã în octombrie. Celosia preferã solurile însorite, fertile, umede, permeabile. Înmultirea si cultura. Se înmulteste prin seminte. Semãnatul se face în lãdite, în sere sau în solarii si rãsadnite, în februarie – martie. Temperatura optimã pentru germinatia semintelor este 20–22 °C, plantele rãsar în 10–15 zile de la semãnat. Dupã rãsãrirea plantelor temperatura se scade la 16–18 °C pentru fortificarea rãsadurilor. Rãsadurile se repicã de douã ori, prima datã în faza de 1–2 frunze (la 2–3 sãptãmâni de la rãsãrire) în lãdite iar a doua oarã în plãci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm, când plantele se ating. Plantarea rãsadurilor în câmp se face spre sfârsitul lunii mai, dupã ce a trecut pericolul brumelor si îngheturilor târzii. Distantele de plantare sunt de 20–30 cm. Se aplicã lucrãrile generale de îngrijire.
Pentru iubitorii de decoratiuni cu flori uscate puteti taia tulpinile lungi inflorite si depozitati-le in spatii intunecoase si racoroase, legate in snopi atarnand cu florile in jos, dupa ce se usuca foarte bine puteti crea decoratiuni pentru iarna in vaze sau ghivece.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.